Rattenplaag bij fastfoodrestaurants: 'Al 100 ratten afgeschoten'
Mike Heutink komt uit Roosendaal en is eigenaar van het bedrijf Rat-Buster. Hij is al vijf keer op jacht geweest in Oosterhout rond de Beneluxweg en omschrijft de situatie als een plaag. "Op twee kleine perceeltjes schoot ik al 72 ratten. Dat waren de hotspots. Uiteindelijk schoot ik honderd ratten. Het liep letterlijk de spuigaten uit."
In de video zie je hoeveel ratten de warmtecamera spotte.
De ratten zitten niet alleen bij de restaurants, op het hele industrieterrein komen ze voor. Volgens Heutink wisten de klassieke bestrijders niet meer hoe ze de situatie nog onder controle konden krijgen en waar ze vallen moesten plaatsen.
Afval is de grote boosdoener rond de fastfoodrestaurants, stelt de bestrijder. "De gemeente heeft die zaken in een gesprek duidelijk gemaakt dat ze de omgeving echt beter moeten opruimen." Ook Rijkswaterstaat gaat zijn best doen om de oprit naar de A27 schoner te houden.
"Ik moet nog een aantal avonden en nachten bestrijden."
Hoewel hij al honderd ratten afschoot, zit het werk er nog niet op. "Volgende week ga ik terug om te kijken hoe groot de overlast nog is en daarna overleg ik met de gemeente hoeveel avonden en nachten ik nog moet bestrijden." Want de gemeente wil namelijk ook de grond waar de ratten in en op zaten, omploegen en ook het groen snoeien.
"Alleen dat gaat ook niet zomaar. Als je de hele boel daar nu saneert en er zitten nog veel ratten, dan vluchten die alle kanten op en zitten ze straks in de woonwijk. Dat wil je echt niet", vertelt Heutink. Als de gemeente en hij klaar zijn met de bestrijding, is het weer aan de bedrijven zelf om de omgeving ratvrij te houden.
Het afschieten van ratten bij overlast is nog een vrij nieuw middel. Volgens Heutink is het diervriendelijker omdat de rat direct overlijdt, waar ze in klemmen vaak onnodig lang lijden. "En de effectiviteit van de klemmen is echt een stuk minder", legt Heutink uit.
De gemeente Oosterhout moest een speciale ontheffing aanvragen bij de provincie voor het afschieten. Ook Heutink kon niet zomaar aan de slag. Zo heeft hij een zogeheten draagverlof om zijn luchtbuks in de openbare ruimte mogen gebruiken. Ook moest een beveiliger telkens zijn werkgebied afzetten en mensen op dertig meter afstand houden.
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Geen gif of klemmen meer, maar een luchtbuks om ratten dood te schieten